Team-Based Learning/Studio Classroom

Olin College of Engineering, Needham, MA

 

Olin Studio Classroom

OVERVIEW

Olin College of Engineering is an undergraduate engineering institution focused on innovative approaches to engineering education. Jones Architecture was hired to guide the effort to re-think the typical classroom and explore new team-based learning approaches to support their studio classroom model. Through a series of brainstorming sessions with Olin’s representatives, the new classroom was envisioned to provide collaborative studio space, high flexibility, transparency and openness, and to facilitate interdisciplinary exchanges and learning.

Second, the existing machine shop in the ground floor of the Academic Center is being rethought as a more integrated studio-shop experience. Rather than learn the principle in studio, then take the shop segment separately, the concept is to fold these two pedagogical endeavors together as a single activity, allowing one to flow into the other on an as-needed basis.

STATS/HIGHLIGHTS

Completed: Fall 2016 (study); fund raising to follow
Size: 9,600 GSF

Download project PDF

  • floor plan/studio classroom

LEARNING ENVIRONMENTS

Harvard Hall

Kostas Research Institute

NEU College of Arts, Media, and Design

Salem State School of Social Work

MCC Veterinary Technology Clinic

Olin College Team-Based Learning 

Mack Hall

Webb Hall

Dewey Hall